Ємець Я.В.Михайлюк М.М.2024-11-042024-11-042024-05-22Ємець Я.,В., Михайлюк М.М. Фактори покращення та сповільнення засвоєння заліза // «Актуальні питання медицини, фармакології, терапії та реабілітації»: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції /Херс. держ. ун-т. – Херсон: ХДУ, 2024. С. 56-59.https://ir.kmu.edu.ua/handle/123456789/399Дефіцитарність заліза в організмі – це основний і найпоширеніший наслідок порушення харчування у світі, який найбільше розповсюджений серед жінок та дітей, а також серед прихильників альтернативного харчування – вегетаріанців та веганів. Залізо, як життєво необхідний мікроелемент, відіграє ключову роль у кисневому метаболізмі, клітинній проліферації та багатьох інших біохімічних і фізіологічних процесах організму.Дефіцитарність заліза в організмі – це основний і найпоширеніший наслідок порушення харчування у світі, який найбільше розповсюджений серед жінок та дітей, а також серед прихильників альтернативного харчування – вегетаріанців та веганів. Залізо, як життєво необхідний мікроелемент, відіграє ключову роль у кисневому метаболізмі, клітинній проліферації та багатьох інших біохімічних і фізіологічних процесах організму. У роботі аналізуються біологічно активні речовини у продуктах харчування, які сповільнюють чи покращують абсорбцію заліза в організмі людини. Адже саме правильно підібране харчування є основним у профілактиці й лікуванні залізодефіциту.uk-UAзалізозалізодефіцитбіологічно активні речовинизалізодефіцитна анеміяабсорбціяФактори покращення та сповільнення засвоєння залізаArticle