Амінокислотний склад трави та коренів деяких перспективних рослин роду Teucrium L. флори України

No Thumbnail Available

Date

2021-02-08

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Фармакологія та лікарська токсикологія

Abstract

Потреба людини в рослинному білку, перш за все, пов’язана з важливістю надходження аміно- кислот. Наявність дефіциту принаймні однієї незамінної амінокислоти робить раціон харчування людини неповноцінним, що може стати причиною розвитку ряду патологічних станів організму. Виходячи з цього, одним з актуальних питань сучасної фармації є пошук нових джерел походжен- ня рослинних білків та амінокислот, які можна буде застосувати для розширення асортименту вітчиз- няних біологічно активних добавок і лікарських засобів. Мета дослідження – вивчити якісний склад і кількісний вміст вільних і зв’язаних амінокислот у траві та коренях самосилу гайового (Teucrium сhamaedrys L.) і самосилу гірського (Teucrium montanum L.). Для визначення суми амінокислот використовували методику, запропоновану Штейном і Муром у сучасній модифікації, зі застосуванням автоматичного аналізатора амінокислот моделі ААА Т – 339 (Чехія). Попередньо підготовану наважку сировини розчиняли в цитратному буферному розчині та під- давали аналізу. Розподіл компонентів здійснювали на аналітичній колонці, яку заповнювали катіоні- том LG ANВ. Для реєстрації амінокислот використовували метод детекцiї нiнгiдрином. Отримані дані свідчать про наявність у всіх зразках досліджуваної рослинної сировини 18 аміно- кислот, з яких 7 є незамінними. Найбільша кількість амінокислот міститься у траві Teucrium сhamaedrys L. – 7,161 мг/100 мг. Вміст амінокислот у коренях самосилу гайового та траві самосилу гірського практично однаковий 3,853 мг/ 100 мг та 3,703 мг/100 мг відповідно. Найменша кількість амінокислот міститься у коренях самосилу гірського – 2,391 мг/100 мг. У найбільшій кількості в рослинній сировині присутні аспарагінова та глутамінова кислоти. Серед переважаючих амінокислот варто відзначити лейцин, гліцин, лізин та аланін, концентрація яких у досліджуваних об’єктах складає 5–10 % від загального вмісту амінокислот. Результати проведених досліджень розширюють існуючі відомості про амінокислотний склад трави та коренів Teucrium сhamaedrys L. і Teucrium montanum L.

Description

The human need for plant proteins is associated with the importance of amino acids intake. The defi- ciency of at least one essential amino acid makes a person's diet poor, which can lead to the development of many pathological conditions. Based on this, one of the topical issues of modern pharmacy is the search for new sources of plant proteins and amino acids that can be used to expand the range of biologically active supplements and drugs. The aim of the work is to determine the qualitative and quantitative composition of amino acids in the grass and roots of Teucrium сhamaedrys L. and Teucrium montanum L. To determine the number of amino acids, we used the technique proposed by Stein and Moore in a modern modification, using an automatic amino acid analyzer of the AAA T – 339 model (Czech Republic). A pre-prepared sample was dissolved in a citrate buffer solution and subjected to analysis. The distribu- tion of the components was carried out on an analytical column, which was filled with an LG ANB cation exchanger. For registration of amino acids, the ninhydrin detection method was used. The data obtained indicate the presence of 18 amino acids in all samples of the plant materials, 7 of which are essencial. The largest amount of amino acids was found in the grass of Teucrium сhamaedrys L. – 7.161 mg/100 mg. The amino acid content in the roots of Teucrium сhamaedrys L. and grass of Teucrium montanum L. is almost the same 3.853 mg/100 mg and 3.703 mg/100 mg, respectively. The smallest amount of amino acids is found in the roots of Teucrium montanum L. – 2,391 mg/ 100 mg. Aspartic and glutamic acids are present in the largest quantities in samples. Among the predominant amino acids, it is worth noting leucine, glycine, lysine and alanine, the concentration of which in the objects is in the range of 5–10 % of the total amino acid content. The results of the investigation expand the existing information about the amino acid composition of the grass and roots of Teucrium сhamaedrys L. and Teucrium montanum L.

Keywords

амінокислоти, високоефективна рідинна хроматографія, рід Teuсrium L., amino acids, high-performance liquid chromatography, genus Teucrium L.

Citation