Роль дієти у профілактиці нападів мігрені
No Thumbnail Available
Date
2021-10-29
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Запорізький державний медико-фармацевтичний університет
Abstract
В огляді наведено відомості щодо впливу харчових чинників і різних дієт на характер і частоту головного болю при мігрені. Актуальність проблеми зумовлена поширеністю мігрені, яка є частою причиною порушення працездатності в осіб молодого віку. Важливу роль у патофізіології мігрені відіграє вісь кишківник – мозок, що належить до двоспрямованих біохімічних сигнальних шляхів, які пов’язують шлунково-кишковий тракт і центральну нервову систему. Припустили, що зміни в функціонуванні осі мікробіота кишківника – мозок можуть позначатися на патогенезі мігрені. Наведено можливі механізми участі мікробіоти кишківника в патогенезі мігрені.
Знання щодо важливої ролі харчових тригерів при мігрені сприяло розробленню стратегії її дієтичної терапії. Наведено дані щодо патогенетично обґрунтованих механізмів впливу різних типів дієт (елімінаційної, епігенетичної, кетогенної) при мігрені, що є перспективним напрямом профілактичного лікування, зважаючи на недостатню ефективність і побічні ефекти сучасних методів медикаментозної терапії. Показано можливий позитивний ефект на мігрень дієтичних підходів, що сприятливо впливають на мікробіоту кишківника та функціонування осі кишківник – мозок.
Висновки. Уточнення місця дієти в патогенезі та профілактиці нападів мігрені – надзвичайно важливий і перспективний науковий напрям, що потребує продовження досліджень із розробленням персоніфікованих підходів, враховуючи індивідуальні особливості пацієнта.
Description
Keywords
мігрень, дієта, мікробіота кишківника, профілактика
Citation
Копчак, О. О., & Гриценко, О. Є. (2021). Роль дієти у профілактиці нападів мігрені. Запорізький медичний журнал, 23(6), 865–871. https://doi.org/10.14739/2310-1210.2021.6.224601