Фактори покращення та сповільнення засвоєння заліза

No Thumbnail Available

Date

2024-05-22

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Херсонський державний університет (Херсон, Івано-Франківськ)

Abstract

Дефіцитарність заліза в організмі – це основний і найпоширеніший наслідок порушення харчування у світі, який найбільше розповсюджений серед жінок та дітей, а також серед прихильників альтернативного харчування – вегетаріанців та веганів. Залізо, як життєво необхідний мікроелемент, відіграє ключову роль у кисневому метаболізмі, клітинній проліферації та багатьох інших біохімічних і фізіологічних процесах організму. У роботі аналізуються біологічно активні речовини у продуктах харчування, які сповільнюють чи покращують абсорбцію заліза в організмі людини. Адже саме правильно підібране харчування є основним у профілактиці й лікуванні залізодефіциту.

Description

Дефіцитарність заліза в організмі – це основний і найпоширеніший наслідок порушення харчування у світі, який найбільше розповсюджений серед жінок та дітей, а також серед прихильників альтернативного харчування – вегетаріанців та веганів. Залізо, як життєво необхідний мікроелемент, відіграє ключову роль у кисневому метаболізмі, клітинній проліферації та багатьох інших біохімічних і фізіологічних процесах організму.

Keywords

залізо, залізодефіцит, біологічно активні речовини, залізодефіцитна анемія, абсорбція

Citation

Ємець Я.,В., Михайлюк М.М. Фактори покращення та сповільнення засвоєння заліза // «Актуальні питання медицини, фармакології, терапії та реабілітації»: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції /Херс. держ. ун-т. – Херсон: ХДУ, 2024. С. 56-59.