Інші наукові публікації
Permanent URI for this collectionhttps://ir.kmu.edu.ua/handle/123456789/99
Browse
Browsing Інші наукові публікації by Author "Коновалова О.Ю."
Now showing 1 - 17 of 17
- Results Per Page
- Sort Options
Item АНАТОМІЧНЕ ВИВЧЕННЯ БУДОВИ ЛИСТКІВ ДУБА ЧЕРВОНОГО (QUERCUS RUBRA L.) ТА ВИЯВЛЕННЯ ДІАГНОСТИЧНИХ ОЗНАК ДЛЯ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ(НФаУ, 2024-10-24) Омельковець Т.С.; Коновалова О.Ю.Встановлено низку діагностичних ознак, які можуть бути використані для стандартизації та контролю якості листків дуба червоного. Виявлені особливості будови листків, такі як дорзовентральний та гіпостоматичний тип листкової пластинки, аномоцитні продихи, наявність кристалів оксалату кальцію, щільність трихом та епідермальних клітин можуть бути важливими критеріями для ідентифікації виду. Отримані результати сприятимуть створенню науково обґрунтованих підходів до стандартизації лікарської рослинної сировини дуба червоного та контролю її якості.Item Визначення вмісту вільних амінокислот у сировині дуба червоного (Quercus rubra L.)(PLANTA+. НАУКА, ПРАКТИКА ТА ОСВІТА: Матеріали ІV Науково-практичної конференції з міжнародною участю, до 20-річчя кафедри фармакогнозії та ботаніки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця., 2023-02-20) Коновалова О.Ю.; Омельковець Т.С.; Гуртовенко І.О.Item Визначення вмісту вільних моно- та дисахаридів у плодах Parthenocіssus quinquefolia (L.)(Сучасні досягнення фармацевтичної науки в створенні та стандартизації лікарських засобів і дієтичних добавок, що містять компоненти природного походження : матеріали V Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Електрон. дані. X. : НФаУ., 2023-04-14) Коновалова О.Ю.; Ящук Б.О.; Гуртовенко І.О.; Крючківська К.О.Item Визначення вмісту жирних кислот у сировині дуба червоного в залежності від місця зростання(Сучасні досягнення фармацевтичної науки в створенні та стандартизації лікарських засобів і дієтичних добавок, що містять компоненти природного походження : матеріали V Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції. Електрон. дані. X. : НФаУ., 2023-04-14) Омельковець Т.С.; Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.; Шматок П.Г.Item ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ЖИРНИХ КИСЛОТ У СИРОВИНІ ДУБА ЧЕРВОНОГО В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД МІСЦЯ ЗРОСТАННЯ(НФаУ, 2023-04-14) Омельковець Т.С.; Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.; Шматок П.Г.В результаті досліджень встановлено, що у сировині, зібраній у Рівненській обл., міститься 12 жирних кислот, за кількісним вмістом переважають олеїнова (140,1 мг/100г) та лінолева кислоти (116,5 мг/100г), а вміст пальмітинової кислоти становить (130,2 мг/100г). Порівняльний аналіз жирних кислот у зразках сировини, зібраної у Київській (с.Лісники) і Рівненській обл. (с.Тинне), показав, що жирнокислотний склад даних зразків сировини подібний, проте є відмінності у кількісному вмісті окремих жирних кислот, з переважанням у Рівненській обл. ненасичених жирних кислот (олеїнова кислота), а у Київській обл. – насичених жирних кислот (пальмітинова кислота), що свідчить про вплив факторів середовища. Тому подальші дослідження БАР у сировині відносно місця зростання є актуальними.Item Визначення вмісту полісахаридів у траві гравілату міського(Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України., 2024-10-18) Гуртовенко І.О.; Коновалова О.Ю.; Степаненко Д.В.Item Динаміка накопичення поліфенольних сполук у листі кизилу звичайного(Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України., 2024-10-18) Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.; Петренко О.А.Item Динаміка накопичення поліфенольних сполук у траві гравілату міського(Сучасні досягнення фармацевтичної науки в створенні та стандартизації лікарських засобів і дієтичних добавок, що містять компоненти природного походження: матеріали VІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (м. Харків). Електрон. дані. X.: НФаУ, 2024-04-12) Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.; Мельчинська Л.В.; Шураєва Т.К.Item ДОСЛІДЖЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ СИРОВИНИ ДУБА ЧЕРВОНОГО (QUERCUS RUBRA L.)(ВКФ «Інтер Парк», 2021-04-02) Коновалова О.Ю.; Омельковець Т.С.; Гуртовенко І.О.; Ящук Б.О.Метою даної роботи було встановити та кількісно визначити склад вільних та зв’язаних амінокислот сировини дуба червоного. Об’єктом дослідження були листя та однорічні пагони дуба червоного (Quercus rubra), зібрані у серпні 2020 р. у лісі біля с. Лісники Києво-Святошинського району, Київської області. Висновки: враховуючи достатньо високий вміст ізолейцину в листі та однорічних пагонах Quercus rubra, ця сировина може розглядатись як перспективна для застосування у спортивній медицині для швидкого відновлення атлетів після важких фізичних навантажень.Item Дослідження БАР листя бадану товстолистого(Modern chemistry of medicines: Матеріали Міжнародної Internet-конференції. Електрон. дані. Х. : НФаУ, 2023-05-18) Бомбін Д.А.; Гуртовенко І.О.; Коновалова О.Ю.Item ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ ВІЛЬНИХ ЦУКРІВ У ПЛОДАХ ДУБА ЧЕРВОНОГО (QUERCUS RUBRA L.)(НФаУ, 2024-04-12) Омельковець Т.С.; Коновалова О.Ю.Методом газо-рідинної хромато-мас-спектрометрії досліджено якісний склад та кількісний вміст вільних цукрів у плодах дуба червоного. Одержані результати свідчать про перспективність подальшого комплексного фітохімічного дослідження даної сировини та будуть застосовані при розробці АНД на сировину – плоди дуба червоного.Item ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ ЖИРНИХ КИСЛОТ В СИРОВИНІ ДУБА ЧЕРВОНОГО (QUERCUS RUBRA L.)(Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, 2021-02-19) Омельковець Т.С.; Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.; Ящук Б.О.Item ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ЛЕТКИХ СПОЛУК СИРОВИНИ ДУБА ЧЕРВОНОГО (QUERCUS RUBRA L.)(НФаУ, 2021-04-02) Коновалова О.Ю.; Омельковець Т.С.; Гуртовенко І.О.; Ящук Б.О.В результаті проведеного аналізу було ідентифіковано 19 сполук, серед яких – насичені та ненасичені вуглеводні, кетони та їх похідні, альдегіди, спирти, тощо. Мажоритарними компонентами леткої фракції сировини дуба червоного є гексагідрофарнезил ацетон (2,221 мг/100г повітряно-сухої сировини), гексилбензоат (2,149 мг/100г), фітол (1,505 мг/100г), евгенол (1,283 мг/100г). Всі сполуки ідентифіковані з відсотком співпадіння не менше 90%. Отримані нами результати підтверджують перспективність подальших фармакогностичних досліджень сировини дуба червоного та встановлення його фармакологічної активності, зокрема, протизапальної та антимікробної.Item ДОСЛІДЖЕННЯ СКЛАДУ МІНЕРАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ДУБА ЧЕРВОНОГО (QUERCUS RUBRA L.)(Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, 2022-02-18) Омельковець Т.С.; Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.; Ящук Б.О.Встановлено, що Quercus rubra є концентратором Са, S та K. Листя характеризуються досить високим вмістом сірки, кальцію, калію, мангану та феруму; плоди – відповідно калію та феруму; однорічні пагони – калію, кальцію та мангану. Отримані результати показують, що сировина дуба червоного не накопичує токсичні елементи і може служити джерелом цілого ряду біогенних елементів у профілактичних і лікарських засобах.Item ДОСЛІДЖЕННЯ ФІТОСТЕРОЛІВ У СИРОВИНІ ДУБА ЧЕРВОНОГО (QUERCUS RUBRA L.)(ТНМУ, 2022-10-27) Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.; Ящук Б.О.; Омельковець Т.С.; Шураєва Т.К.Методом ГХ-МС було встановлено, що в сировині дівочого винограду п’ятилисточкового в переважаючій кількості міситься β-ситостерол, який, за даними літератури, проявляє антигіперліпідемічну, антиноцицептивну, нейропротекторну та антиоксидантну дію. Відомо також про можливість застосування цієї сполуки при нейродегенеративних розладах, включаючи хворобу Альцгеймера. Одержані нами дані свідчать про перспективність подальших фітохімічних та фармакологічних досліджень сировини винограду дівочого п’ятилисточкового з метою отримання фітозасобів на її основі.Item Дуб червоний Quercus rubra L. – перспективне джерело біологічно активних речовин для створення лікарських засобів(НФаУ, 2020-11-26) Коновалова О.Ю.; Омельковець Т.С.В результаті проведених досліджень було встановлено наявність конденсованих дубильних речовин; флавоноїдів мірицетину, мірицитрину, кемпферолу, кверцетину та кверцитрину; фенольних кислот – галової; гідроксикоричних кислот – кофейної, хлорогенової, ферулової та синапової; проціанідинів. Аналізуючи одержані дані, можна зробити висновок, що листя та кора дуба червоного є перспективним джерелом БАР, зокрема, дубильних речовин, проціанідинів, флавоноїдів, гідроксикоричних кислот, і потенційно може розглядатись як перспективна сировина для виробництва препаратів в’яжучої, противірусної, антимікробної та кровозупинної дії.Item Перспективи застосування сировини видів дівочого винограду для приготування косметичних засобів(Місце і роль людини у природі за В.І.Вернадським: Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю, залученням молодих вчених, студентів. Наукове видання. Київ., 2023-05-30) Ящук Б.О.; Коновалова О.Ю.; Гуртовенко І.О.